Održana treća radionica pod nazivom „Zaštita i promocija materijalnog kulturnog nasleđa“

Novi Sad, 21. i 22.mart 2022.- U Galeriji Matice srpske danas i sutra održana je treća po redu dvodnevna radionica pod nazivom „Zaštita i promocija materijalnog kulturnog nasleđa“ u okviru projekta prekogranične saradnje Intereg IPA Mađarska – Srbija, na kojoj su učestvovali učenici umetničke škole iz Novog Sada i iz Segedina u Mađarskoj.

Uoči predavanja „Turizam i kulturno nasleđe”, prof. dr Igora Stamenkovića sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prisutnima se obratila i Tijana Palkovljević Bugarski upravnica Galerije Matice srpske, koja je u ime domaćina poželela uspešan rad i istakla da ovakvi projekti međunarodne saradnje proširuju znanja o značaju zaštite kulturnog nasleđa i ovom prilikom ih upoznala sa trenutnom postavkom.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s vesrkim zajednicama Miroslav Ilić pozdravio je učesnike projekta u ime resornog sekretara i ovom prilikom istakao da tradicionalno dobra saradnja Srbije i Mađarske jeste deo nacionalne kulture obe zemlje, kao dugovekovnih naroda, kosmopolitski orijentisanih i sa posebnom brigom ka kulturnom nasleđu u svim njegovim segmentima.

Tokom današnje radionice učesnici projekta obišli su grad, a na temu „Arhitektonsko nasleđe Novog Sada” govorio im je dr Darko Polić, arhitekta iz JP „Urbanizam“ Zavoda za urbanizam Novi Sad.

Dr Tijana Palkovljević – Bugarski,upravnica Galerije Matice srpske je održala predavanje na temu „Uloga muzeja u zaštiti kulturnog nasleđa”, nakon čega su u prostoru Galerije obišli stalnu postavku i izložbu „Novosađani biraju“, nakon čega su mr Lolita Pejović i Jelena Bobić održale radionicu „Moj Novi Sad”.

Drugog dana radionice pod nazivom „Zaštita muzejskih predmeta (umetničkih dela) kroz delatnost konzervacije i restauracije u muzejskim institucijama, učenicima se održava predavanje „Skulpture, konzervacija i zaštita“ o čemu im je govorio Luka Kulić viši konzervator iz Galerije Matice srpske.

O „Konzervaciji umetničkih dela na papiru” govorio je mr Danilo Vuksanović, dok je o „Konzervaciji slikarskih umetničkih dela” pričao Darko Despotović viši konzervator iz galerije Matice srpske.

Tokom dana održana je radionica „Preventivna zaštita umetničkih dela” o čemu su govorile Željka Despotović i Ivana Rastović, nakon čega su im pokazali međunarodnu izložbu „Migracije u umetnosti – Umetnost migracija“ u prostoru Galerije Matice srpske.