Održane radionice pod nazivom „Zaštita i promocija materijalnog kulturnog nasleđa“

Novi Sad, 28. februar,1.mart 2022.- U Galeriji Matice srpske, održana je dvodnevna radionica pod nazivom „Zaštita i promocija materijalnog kulturnog nasleđa“ u okviru projekta prekogranične saradnje Intereg IPA Mađarska – Srbija, kojoj su učestvovali učenici umetničke škole iz Novog Sada i iz Mađarske.

Uoči predavanja „Turizam i kulturno nasleđe”, prof. dr Igora Stamenkovića sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prisutnima se obratio i Danilo Vuksanović iz Galerije Matice srpske, koji je u ime domaćina poželeo uspešan rad i istakao da ovakvi projekti međunarodne saradnje u okviru tradicionalno dobre saradnje Srbije i Mađarske, kada je u pitanju zaštita kulturnog nasleđa su od izuzetnog značaja za širenje znanja i upoznavanja sa značajem ove teme.

Po njegovim rečima u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Fondom za evropske poslove AP Vojvodine, dvodnevna radionica je bogata brojnim temama, koji će vas kao buduće muzeologe, kustose i delatnike u oblasti kulture obogatiti novim znanjima.

Tokom današnje radionice učesnici projekta obišli su grad, a na temu „Arhitektonsko nasleđe Novog Sada” govorio im je dr Darko Polić, arhitekta iz JP „Urbanizam“ Zavoda za urbanizam Novi Sad.

Dr Tijana Palkovljević – Bugarski,upravnica Galerije Matice srpske je održala predavanje na temu „Uloga muzeja u zaštiti kulturnog nasleđa”, nakon čega su u prostoru Galerije obišli stalnu postavku i izložbu „Novosađani biraju“, nakon čega su mr Lolita Pejović i Jelena Bobić održale radionicu „Moj Novi Sad”.

Drugog dana radionice pod nazivom „Zaštita muzejskih predmeta (umetničkih dela) kroz delatnost konzervacije i restauracije u muzejskim institucijama, učenicima je održano predavanje „Skulpture, konzervacija i zaštita“ o čemu im je govorio Luka Kulić viši konzervator iz Galerije Matice srpske.

O „Konzervaciji umetničkih dela na papiru” govorio je mr Danilo Vuksanović, dok je o „Konzervaciji slikarskih umetničkih dela” pričao Darko Despotović viši konzervator iz galerije Matice srpske.

Tokom dana održana je radionica „Preventivna zaštita umetničkih dela” o čemu su govorile Željka Despotović i Ivana Rastović, nakon čega su im pokazali međunarodnu izložbu „Migracije u umetnosti – Umetnost migracija“ u prostoru Galerije Matice srpske.